Експерти: смяната на часа може да навреди на здравето

Експерти: смяната на часа може да навреди на здравето Снимка: grunge.com

По-голямата част от Европа ще приключи с лятното часово време този уикенд, връщайки часовниците с един час назад – но тази практика може вече да е повлияла зле на здравето ни

С цел енергийни икономии, сезонната смяна на времето е въведена е като стандарт от години в по-голямата част от Европа и САЩ, в части от Канада, Австралия и Латинска Америка. Но все повече здравни експерти предупреждават, че практиката може да не е добро решение от здравна гледна точка. 

Тази седмица екип от изследователи на съня от Британското общество за сън призова правителството на Обединеното кралство да премахне смяната на часовника. Изявлението, публикувано в Journal of Sleep Research, се застъпва за приемането на стандартно време през цялата година, тъй като това е в по-тясно съответствие с „естествените цикли светлина - тъмнина на деня и нощта“.

Учените подчертават, че поддържането на добър режим на сън и излагането на естествена дневна светлина сутрин са важни компоненти на човешкото здраве и нарушенията на всеки от тези фактори могат да доведат до отрицателни здравни последици.

„Ако не се излагате на сутрешна светлина, значи не регулирате телесния си часовник по най-добрия начин, т.е., горите свещта от двата края, образно казано, развивайки постепенно лошо качество на сън. Това пък води до нарушение на основни телесни функции, в т. ч. освобождаване на хормони, метаболизъм, настроение, с други думи - цялостния ни физически и психически статус", посочват учените.

Множество други изследвания също откриват доказателства за повече неблагоприятни последици за здравето след изместване на времето. Мета-анализ с повече от 100 000 участници, установи, че в първите седмици след преминаването на лятно часово време значително се повишава рискът от сърдечни удари. Проучване от Финландия показа, че през първите два дни след смяната на часа са се увеличили хоспитализациите от инсулт

Изследвания свързват часовата промяна и с нарастване на проблеми с психичното здраве и смущения в настроението, особено при уязвими хора, включително увеличаване на самоубийствата в седмиците след началото на лятното часово време.

През 2018 г. Европейската комисия предложи да се прекрати смяната на часовника в Европейския съюз. Проведената онлайн обществена консултация показа, че 84% от гражданите на ЕС подкрепят инициативата. Тогава решението премина на ниво отделни държави, като по план отмяната на практиката трябваше да се реши до 2020 г. 

Но ковид-пандемията, последвалата война на Русия в Украйна и новата в Близкия изток наложиха други спешни и трудни решения, оставяйки засега темата за смяната на времето на заден план.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: